Search This Blog

Friday, December 31, 2010

Jauh perjalanan,luas pemandangan

Tengok gambar kawan-kawan dekat obersee, kemuncak keinginan memuncak tinggi nak rasa suasana dekat sana. Kalaulah dapat posing posing sengih-sengih klik-klik snap-snap gambar dekat kawasan macam ni mesti seronok. Mesti dapat create satu suasana yang berbeza. Serius, dalam kepala aku, aku terbayang obersee je ada kawasan-kawasan macam ni yang aku teringin sangat nak rasai suasananya. Tapi dalam sibuk aku berangan nak pergi kawasan mcm ni dekat obersee sebenarnya dkt Malaysia pun ade. Ceit, penat aku pasang angan-angan jauh-jauh tau

Tak payah rancang atau gigih nak google, cuma kena rajin 'selidik' sendiri. Beranikan diri nak meredah jalan-jalan yang ada dekat Malaysia ni. Pasti, korang aku terokai something new. Ralat sebab aku tak bawak camera. Tak dapat hyper sangat nak bergambar. Hanya bergantung harap pada amoi saya ni. Kalau dia takde, saya dah nagis kot sebab takde camera. Ehee. And ada satu kawasan lalang warna coklat ala-ala dekat pantai florida,hawai,miami. Aku pun tak sure dekat mana. Yang aku tau satu je, cantik!. Tapi sayang tak sempat snap gambar. Will go there again someday. Dapat juga sentuh air Laut China Selatan. Cool!!. Selamat menonton perjalanan idaman aku yang selama ini aku tak pernah terfikir ada rupanya dekat Malaysia. Loser.

Angan-angan nak di kelilingi pokok rhu  berhasil.*bangga*






Terima kasih kepada adinda-adinda yang telah bersama dalam perjalanan ini. Walaupun sekejap+sejuk+angin KUAT sampai tudung nak tercabut bagai dan dia dihantui demam ,kita tetap gigih meredah badai.Demi untuk cipta kenangan. Thank you so much!






We failed to 'lompat'.



Tak payah pergi jauh. Tak payah sampai obersee. Dekat Malaysia pun ade. Dekat mane?. 



Ini dia.




P/s: Kawan-kawan photographer sekalian, silalah ke sini. Mantapkan skill kalian. Tak rugi. Oh, jangan lupa ajak saya jugak. Utk perhatian cik  Dilla, 

Wednesday, December 29, 2010

Love 'them' while you can.


Entri ni adalah entri lama. Dekat blog lama. Tadi aku belek-belek blog lama, dan entah kenapa aku rasa terpanggil untuk 'public' kan entri ni. 


SATURDAY, AUGUST 14, 2010


Terlalu Istimewa
Malam tadi lepas maghrib aku pergi ke Rumah Kebajikan Tengku Ampuan Afzan di Kuantan ni. Pergi untuk mengajar anak-anak kecil disana. Semester lepas aku pernah 2 kali ke sana menjadi cikgu atau tutor mereka. Bukan sebagai cikgu tetap, hanya menggantikan rakan yang tidak dapat hadir. Semester ni pada mulanya aku bercadang untuk menjadi cikgu/tutor tetap tetapi memandangkan banyak komitment lain jadi aku mengambil keputusan untuk bertindak sebagai reserve. Maknanya,jika ada rakan aku yang tidak dapat hadir menjadi cikgu,aku akan ganti tempat mereka.

Masa aku sampai,anak-anak kecil itu berada di dalam surau. Menghabiskan terawih. Sungguh hyper mereka! Sungguh. Sangat hyper. Letih jugak nak menjaga dan melayan. Tapi bila memikirkan nasib yang dialami mereka,aku tunduk simpati.

Selesai terawih,bermulalah sesi pembelajaran. Kali ni,aku mengajar 2 org kanak-kanak perempuan berusia 11 tahun. Darjah 5. Kalau kalian nak tahu, kebanyakan yang tinggal di sini education level mereka tak macam kanak-kanak seusia dengan mereka. Mereka jauh ketinggalan. Bayangkan darjah 6,nak ambil UPSR tapi masih tidak lancar mengeja dan membaca. Bahasa Inggeris?. Jangan ditanya.

Dan apa yang aku ajar dekat kanak-kanak perempuan tadi?. Aku ajar sedikit bahasa inggeris tapi kemudian mereka give up. Mereka mahu melukis dan mewarna. Aku ikuti kehendak mereka. Ketika mewarna,kami sempat berborak.

“ Akak.Betulkan kalau kita mencuri pun, dosa dia tak teruk macam kita derhaka dekat ibu kita kan?. Sebab syurga bawah tapak kaki ibu. Dan kalau isteri derhaka dekat suami , dosa juga kan akak, sebab syurga isteri bawah tapak kaki suami. Kan akak kan? ”
Aku tersenyum sambil mengangguk. Buat aku terfikir. Walaupun dia tidak sepintar kanak-kanak lain seusia dengannya,tapi aku percaya dia punyai keistimewaan sendiri. Dia lebih matang daripada yang lain. Berada di dalam rumah kebajikan mengajar dia mengenal pahit manis liku kehidupan. Luaran mereka bergelak ketawa,bergurau senda tapi jauh disudut hati aku dapat merasai mereka dahagakan rindu belaian kasih sayang mereka yang bergelar ibu dan ayah.

“Akak. Kitaorang sayang sangat ibu. Kitaorang ade lagu untuk ibu” kanak-kanak perempuan tadi berbicara sambil kemudiannya terus menyanyikan lagu tersebut.

**aku tak dapat nk letak video sebab tak jumpa dah video tu dekat mana.tengok lirik je la.Kalau tak silap lagu ni nyanyian asal Aris Ariwatan.**

Ibu

Satu
Kasih yang abadi
Tiada ditandingi
Dia yang satu

Dua
Sayang berpanjangan
Membawa ke syurga
Kasihnya ibu
Tiga
Lapar dan dahaga
Rela berpayah
Cekalnya ayah

Empat
Mudah kau ketemuku
Kasih selalu
Beza antara kasih dan kekasih

Ibu
Kuingat dahulu
Menyisir rambutku
Permai selalu

Ayah
Menghantarku kesekolah
Bergunalah ilmu
Bila Dewasa


P/s: "Ibu" disini merujuk kepada penjaga mereka di rumah kebajikan tersebut.



"Hidup tidak selalunya cerah. Harus selalu pandang ke bawah agar kita sentiasa bersyukur"

Monday, December 27, 2010

What say you

| The problem with boys.
They make you think they love you when they don’t.
The problem with girls.
They make you think they don’t love you when they do. |



So.Which side is better?. What say you.

Sunday, December 26, 2010

Siapa dahulu?

Saya terjumpa satu khazanah yang tidak lah berapa lama dahulu. Tiga tahun lepas.



Masa mereka muda-muda dulu. Masih kecil dan mentah. Fikiran masih seperti budak-budak. Juga sama dengan tingkah-laku. Tak matang tapi masih waras. Ketika mula-mula memakai uniform oren ini, masing-masing gembira. Pelbagai AZAM, MATLAMAT, PLAN, IMPIAN, RANCANGAN dan termasuklah angan-angan kecil yang ingin gi gapai. Sekarang dah besar panjang. Ada perancangan yang berjaya dan ada juga yang masih belum menunjukkan sebarang petanda. Apa yang jelas, masing-masing kini semakin kenal erti hidup. Pengalaman dan kegagalan masa lampau di jadikan ikhtibar. Mula dengan semangat baru. Paling nyata, semakin bijak mencorak masa depan. Semakin hampir dengan fasa seterusnya.




 Mereka masih berkira-kira siapa yang menjadi yang pertama. Mungkin saya? *senyum*

Wednesday, December 15, 2010

Waiting.Keep on.

Sekadar menyebut beberapa nama. Mereka-mereka yang menjadi bahan bualan ramai ketika ini.
Dalam sekelip mata, nama beliau memuncak. Lately ni pun, boleh di katakan kalau pergi mana-mana mall atau kedai tepi jalan pun boleh dengar ada yang pasang lagu Insha Allah. Sepupu aku yang masih kecil pun galak menyanyi lagu tu. Antara lagu yang cukup popular. Aku mula di introduced kepada lagu Maher Zain kira-kira setahun lepas. Dalam kereta seorang rakan.  First time dengar, terus jatuh cinta esp dengan lagu ‘For the Rest of My Life”. Duk putaq lagu tu ja bila balik bilik. Addicted. Sekarang  Maher Zain dah jadi satu phenomena. Menjadi yang paling atas #1 in the list: Fastest Rising People-Google Top Searches 2010 by Google. Kalah si comel aku tak minat si Justin Bieber dan si pelik tapi lagu best si Lady Gaga dan juga si cantik dan hot Luna Maya. Aku tumpang bangga sebagai seorang Muslim dengan kejayaan Maher Zain. Bagi aku, ini boleh dkira sebagai ‘penganugerahan’ yang  layak utk MZ banggakan dalam lipatan kamus hidup dia. Satu pencapaian di dalam hidup.

Aku kenal dia agak lewat. Selepas dia masuk pertandingan Malaysian Dream Girl. Dia dapat second runner-up. Masa tu aku tak tau pun dia ada blog. Sampailah aku dapat link blog dia dari seorang rakan. Di anugerahkan dengan ketinggian dan wajah rupawan membolehkan dia menjadi model sambilan yang secara tidak langsung mempopularkan inibelogsaya.blogspot.com.  Semakin hari semakin ramai yang ingin mengenali si empunya blog. Hasil tulisan yang sentiasa di nanti pembaca membolehkan beliau menduduki #6 in the list: Fastest Rising People-Google Top Searches 2010. Siapa kata hanya artis dan politician je yang boleh jadi popular. Menjadi seorang blogger pun boleh jadi di kenali ramai di samping dapat jana pendapatan jugak. Amazing bukan?. Tahniah Hanis Zalikha. Sekali lagi, bagi aku, ini boleh dkira sebagai ‘penganugerahan’  yang  layak utk HZ banggakan dalam lipatan kamus hidup dia. Satu pencapaian di dalam hidup.

Dia tak perlu aku ceritakan secara terperinci. Satu Malaya pasti kenal. Aku hanya dengar nama dia ketika zaman kemaruk main Myspace. Tapi tak pernah tengok atau betul-betul dengar lagu dia. Aku kenal dia lepas dia launch EP dia. Kawan aku tunjuk EP tu dekat aku. “Oh,ni ke Yuna”. Lagu Dan Sebenarnya dengan Cinta Sempurna je pun aku tau masa tu. Tapi sekarang she needs no introduction. Bakat yang di kurniakan bijak di rencanakan. Anugerah dan anugerah di genggam. Tengok saja review untuk Love Fashion/Live Music collaboration dengan. Berapa banyak 'Yuna' ada dekat event tu. Lihat review ni dah cukup. Sampai bandmates dia sendiri buat joke tak kenal siapa boss dia sebab sangat ramai yang gadis-gadis cantik yang seakan-akan Yuna. Seorang musician juga seorang fashionista ikutan gadis urban. Sekali lagi, bagi aku, ini boleh dkira sebagai ‘kenangan manis’  yang  layak utk Yuna banggakan dalam lipatan kamus hidup dia. Satu pencapaian di dalam hidup.
 *********
Walaupun berpangkat atuk saudara, tapi arwah cukup rapat dengan ayah dan ibuku. Bermula hanya dengan menjual ketul ais dari rumah ke rumah dan kemudiannya semakin maju. Rezeki di beri Allah di kembangkan ke perniagaan yang lebih besar. Berkat usaha gigih dari bawah tanpa mengenal erti putus asa beliau boleh berbangga dengan hasil usahanya kini. Dari seorang penjual ais batu menjadi seorang pelakon, penerbit dan pengarah filem, seorang politician dan menjadi seorang  bussinessman yang berjaya. Walaupun beliau sudah tiada, perjuangan yang di tinggalkan menjadi satu semangat untuk anak-anak beliau meneruskan legasi. Abangku juga turut ‘mencuri’ semangat kental arwah Tok Teh untuk terus kekal menjadi seorang juruaudit sebelum bergelar akauntan walaupun pernah di tentang hebat oleh ibu dan ayahku. Bagi aku, membaca keratan akhbar ini cukup untuk membuktikan betapa beliau sudah mencapai satu tahap yang boleh di banggakan sebelum beliau pergi mengadap ilahi. Aku sanggat berbangga menjadi sebahagian daripada keluarga besar arwah. Satu pencapaian di dalam hidup. Al-Fatihah.

Aku pasti ramai lagi di luar sana yang sudah mencapai satu tahap membanggakan di dalam hidup. Tahniah kalian. Teruskan berusaha untuk mencapai 'sesuatu'.

Timbul satu persoalan dalam diri aku. Bila mungkin aku akan capai satu tahap yang boleh aku banggakan sepanjang hidup aku?. Usia semakin lanjut, aku tidak punya banyak waktu. Tapi aku masih di kaki bukit, belum menyinggah di tengah bukit apatah lagi mahu berada di puncak. 

Saturday, December 4, 2010

Henry vs CSugiono

Walaupun gue ngak ngerti sangat apa yang di ngomongnya, tapi gue tetap teguh membaca dan memahami setiap patah yang di tulisnya. Gambar-gambar lo memang keren banget!!. Bikin gue sudah jatuh cinta sama lo. Tapi lo sudah punya pacar. Eh bukan cewek, tapi isteri. Aduh. Sudahlah lo itu ganteng sekali, isteri pula cantik bugi gitu. Jeles gue. Bisa ngak kita ketemu mas? Gue mahu lo itu jadi fotographer gue nanti. Bisa ya mas. Bisa ya. Gue lagi ngikuti lo di twitter. Aduh. Susah bangat gue mau ngerti apa yang lo itu tulisin. Ngak apa dong, gue ini tegar bangat. Gue tetap terus nyapoting lo. Sukses selalu ya mas!. Cewek Jakarta, kamu itu lagi tolongi gue ya. Ayuh, tolongi gue ya.:)
 




Udah gue bilang. Gambarnya keren!! Pic credit: CSugiono


Kalau Malaysia ada Henry Golding, Indonesia ada Christian Sugiono. Apa kaitannye?.:D

Friday, December 3, 2010

"Saya Natrah bukan Maria"

 I know nothing about Natrah. Yes. I did my google on Natrah but only after i came back from watching it. "oh macam tu ke ceritanye".:)







Seat betul2 tengah hall. Tak bawah sgt, tak atas sekali. Just nice in the middle. Tapi tak sedar diri rabun dan silau. Gatal terlupa bawak spek mata. Terkebil-kebil kau bukak mata luas-luas nak kenal watak setiap pelakon. Padan muka dekat duit kau.
The producer. Erma Fatima. All the casts were good!. Worth watching. 
You will definitely fall in love with this man after watching his dancing. Ouch, so adorable man!! But don't simply go for natrah just to watch his 'Bollywood 'as he quoted at Twitter 


Thursday, December 2, 2010

Master everything. Internet esp.

Search box Google:

Instead of typing

anwar ibrahim.com

she went

anwar ibrahimdotcom



See. How cute mom can be. I love you Mak. So much. <3

Monday, November 29, 2010

Be moderate. In everything.

      When you do something, do it right. Be your own leader.

Aku sangat tak berpuas hati kalau

1) Bila individu itu sejak azali termaktub kaya-raya atau mempunyai penjaga yang memang tip top keliling pinggang penuh dengan duit. Tapi boleh dapat sponsor dari segala bentuk segi dengan sewenang-wenangnya.( tak kisah la dari segi education ke tunang ke merisik ke kahwin ke reception ke bday party ke private party ke dan etc). Sponsorlah kepada yang lebih memerlukan.

2) Bila individu itu sejak dari usia muda iaitu di awal usia satu tahun sudah didedahkan atau  gatai nak berjinak-jinak mengenal apa itu myspace, facebook, farmville, playstation, dota, blackberry, iphone, ipad,macbook atau segala bentuk jajahan minda yang kurafat ini. Ok. Peredaran semasa. Tak boleh salahkan 100%.

3) Bila inidividu itu sejak di limpahkan rezeki oleh Allah, menjadi super jelita/kacak dengan tiba-tiba tetapi berlagak nak mampus sampai lupa dahulu dia tu lagi la tak lalu nak pandang pun. Ingat, segala apa yang ada di dunia hanya sementara. Ini yang pasti.

4) Bila inidividu itu sejak menjadi terkenal dan di kenali satu kawasan,daerah,negeri atau dunia bertukar menjadi angkuh,sombong,riak angkara hasutan syaitan durjana.

5) Bila inidividu itu sejak mempunyai masa lapang, asyik sungguh duk mengunyap,meng
igit,menelan sahaja. Lagak seperti mangsa kebuluran. Kalau memang kebulur takpe. Yang ini 50% macam aku.

6) Bila inidividu itu sejak berat badan naik mendadak asyik duk merungut dan membebel nak kurus! nak kurus! nak kurus! tapi langsung takde inisiatif nak kurus. Loser. Yang ini 100% macam aku.

7) Bila individu itu sejak dah memasuki alam dewasa bertukar hormon gatai nak belek-belek gambar/majalah/web kahwin dan kalau boleh sepertinya mahu kahwin esok. Tapi duit nak sara diri sendiri pun belum tentu cukup. Yang ini aku tak nak tulis berapa % macam aku. Sulit.

8) Bila individu itu sejak berkerjaya, mempunyai tunang atau mempunyai pasangan hidup, hanya ada masa limited untuk mereka-mereka yang masih solo steady yang masih lagi dengan campus life. Yang ini 110% terjadi pada aku.

dan number 9 paling aku sangat sangat sangat tak berpuas hati

Bila individu itu sah-sah Melayu atau Islam tapi apehal pulak pilih individu dari berlainan agama sebagai pasangan. Chop, kalau niat nak tarik masuk Islam ok fine then. Suci murni niat dan amat di tuntut agama. Proceed. TAPI
Kalau nak amoi cantik sebagai gf,nak gadis hitam manis bertanda di tengah tahi sebagai partner, nak babe putih melepak speaking mat salleh sebagai bini dengan niat nak tayang satu dunia yang kau hot gila dapat amoi cina. meletups habis dpt partner indian, cool habis dapat bini orang putih tolonglah jangan. Tak hot pun weh!. Lagi teruk bila siap terikut sampai pergi masuk club bagai dan teguk arak dan siap publish gambar tak lalu nak tengok dekat semua orang. Yes,in the first place orang akan terpegun but the truth is kau akan di maki dengan sekejam-kejamnya.


My only perceptions. If there are words which might hurt, i am sorry.


P/s: Dapat gold medal but perangai tak berapa tak nak gold aku tak respect. Sorry dude.

Saturday, November 27, 2010

Time is running out

Cuti semster yang ada perlu gunakan SEPENUH-PENUHNYA. WAJIB. Bila lagi nak berehat puas-puas kan. Dalam erti kata lain qada' tidur. Maklumlah masa dekat university, tidur pun lambat mengulangkaji pelajaran. Bangun pula awal pagi pergi class. Cuti pun bukannya lama sangat (bagi aku). Sekali lagi di ingatkan, perlu manfaatkan SEBAIK-BAIKNYA.FARDHU.

Tetapi harus berjaga-jaga. Jangan extreme sangat berehat dan golek-golek atas katil. Sampai mak pun rindu nak tengok muka anak-anak dia di waktu hening pagi. Susah nak tengok anak berjaga selepas subuh. Nanti dah start semester baru, mak dah tak dapat tengok muka anak-anak selalu. Jadi,masa cuti ni lah  peluang terbaik untuk mak bermanja dan bergurau mesra dengan anak-anak.

Ada yang lagi super extreme, bangun bila matahari dah meninggi. Pulak tu. Bangun-bangun terus pergi dapur cari makanan. "Amboi. Macam anak raja". Mak aku selalu keluarkan ayat ni. Lepas perut dah kenyang tup tup lesap hilang dari rumah. Lewat petang atau malam baru nampak muka di rumah. Terus sambung mengadap laptop berjam-jam macam dah takde kerja lain sampai lewat pagi dan kadang-kadang sampai azan Subuh. Rutin yang sama di aplikasikan untuk hari esok dan seterusnya.


Mana ada mak yang tak bising. Penat fikir cara nak impress mak. Terpancul satu strategi.


"OKAY. ESOK KITA BANGUN LAGI AWAL DARI MAK"


Awesome!!. Seorang budak bagi satu cadangan yang sungguh bernas. Tapi mustahil untuk di lakukan.
Dan kenapa aku stresskan dekat mak je dan bukan ayah. Sebab obviously mak lagi care dengan hal kebajikan anak-anak. Syurgakan di bawah tapak kaki ibu. Ayah pulak care pasal hal kewangan anak-anak cukuplah. Haha.



P/s: Cerita dalam entri tiada kaitan dengan aku. Cuma relate kan dengan situasi semasa.  Kalau ada kaitan pun, itu aku yang dulu-dulu-dulu-dulu-dulu. Masa cuti semester first year, first semester. Dah lama dah. Yang lama jangan di ungkit. Tak elok. Sekarang dah besar, dah matang. **senyum sampai telinge**

Wednesday, November 24, 2010

Aidiladha.Korban.

Where should start eh? Been neglecting enriuel for quite sometime. Reason?. Malas. Sibuk duduk depan tv support team Malaysia. Siapa yang tak tau. Jangan jadi loser. Sekarang Sukan Asia tengah rancak berlangsung di Guangzhou.

Aidiladha was over last week. I spent about a week at kampung. It was awesome! As what I mentioned in the previous post,we had korban a day after Aidiladha. But no kambing.
“ Tokwan sembelih lembu. Kambing tak mau keluar kandang”. That’s what tokwan explained. He’s such a funny person eventhough we hardly talk to the each other. Being among the eldest cucu,as usual Ive got so many things to be settled. I didn’t sleep after subuh which I don’t used to. Okay. Ini pengakuan jujur ni. Ceh,jatuh saham beb. Ahh  whateve.
I started my duty at 8 in the morning. The first pit stop was dapur. Oh before that,no catering for this kenduri. What u expect when kenduri was held at kampung kan. Plus,kampung aku is 100% pure kampung. Ill put up pictures later(if there’s few la.no promise). We had gotong-royong in the early morning.Orang kampung datang and makcik-makcik handling the potong-potong bawang,cili,timun and etc while pakcik-pakcik conduct the korban and masak-masak for the kenduri.  I wasn’t able to witness the sembelih part since I was super busy at dapur. Luckily,lil bro took some pics and video. I think the last time we had korban was 2 years back. So,we were pretty much excited with this year Aidiladha.
To cut this short,I wanna share something. For God sake,I shoudn’t write it here. But I just don’t care. Sharing is caring kan?. Aha. Please don’t laugh at me tau.

Lokasi: Dapur rumah Tokwan
There was one makcik asked me to cut the timun. Timun untuk sambal belacan. At first,i was alone. Just me myself. No one else untill my sis came and help me. 15 minutes later that makcik pulak came and join us.
“ Baru 4 je.Pukul berapa nak siap ni anak oi”
Fuh. Tercabar gila. I was speechless. Nak buat ape,dah mmg agak terkial2 potong. My sis and I were looking at each other and i knew deep inside she also felt the same thought like me. Haha.I get the knife and start with the potong-potong. I continued on my work. Then,I saw that makcik potong the timun with different way/style like what I did. “ Oh.Kena buat macam ni ye?. Kenapa mak tak pernah pun buat or ajar?”. Hesitation suddenly appeared. Being so la innocent , I followed the way  that makcik cut the timun. Again. Aku dimalukan!!.
“ Buat macam tu bukan dekat situ nak. Dekat hujung bawah lagi tu. Yang situ yang bergetah. Yang ni takde bergetah”.
*&%4!!!!. Malu lagiiiii. And kali ni makcik tu siap senyum sambil geleng-geleng kepala. Only God knows my feeling at the moment. Rasa nak campak pisau dan blah dari situ. Like sriously okay!!!. Fine. Makcik,I am just twenty while you are sixty. So,obviously you gain much experience than me. Jangan la hentam saya macam tu sekali. (Alasan alsan dan alsan.teehee)

Okay la. I am sleepy now. Wanna write more but keep that for the next post. Have a great holiday peeps!


Nah,as promised. Just a few je. Tak rajin nak upload banyak2 walaupun ade beratus gambar.


                                                 Wah. This is my superhero!!
                                                           I made the api.^_^

Haa.ada gaya orang jual daging tak?

Cousins and orang kampung.

I captured this pic from window.

Hasil titik peluh ku.fuh!

Yasin.


P/s: Ya. Sepanjang cuti ni,aku akan cerita segala perkara/event yang aku jalani sepanjang cuti semester yang aku ada ni.

Tuesday, November 16, 2010

Aidiladha

"Tokwan kalau boleh nak sembelih unta. Tapi susah nak dapat. Jadi, Tokwan sembelih 2 ekor kambing tahun ni "


Meriah raya korban aku tahun ni u olls.:)


Heading back to kampung in just minutes.


Wishing u all,

SELAMAT HARI RAYA HAJI.
SELAMAT MENJALANI IBADAH KORBAN
HAVE A BLESSED AIDILADHA.

Sunday, November 7, 2010

Terlalu.Sangat rindu


Insan-insan yang buat aku jadi rindu setiap saat. Kalah pasangan yang bercinta.








Rindu yang ni jugak.^_^. Auww.*blushing*

Ready?

1

2

3

............





  
Untuk yang hantar email.Thanks! Tak sangka ada silent reader baca blog aku. Phew!. Nak tau En.Artis kan?. Atas ni la En.Artis. Pergi lah google siapa dia. Ada jodoh,dapat tau siapa. Haha. Maaf, tak boleh reveal siapa En.Artis terang-terangan. Sebab nanti kena bahan. Sorry.




P/s: Dah keluar tv jumaat malam haritu. Tapi aku tak dapat tengok diri sendiri. Frust!

Friday, November 5, 2010

Tenang.Jgn Serabut

Kawan baik aku pernah cakap 

" Masa dekat university ni lah, kita kena sentiasa ready untuk terima panggilan telefon atau sebarang perkabaran berita yang mendukacitakan "

Ya. Memang Betul.
Semoga Allah permudahkan segala urusan. 
Ayah, cepat sihat. Ameen


Bila serabut, jiwa dan emosi jadi hingar. Akan suka pasang video ni.



Monday, November 1, 2010

Jangan tipu. Tak baik.

Lumrah bila bergelar student. Kena tempuh fasa peperiksaan. Perkara paling aku nak cepat muncul. Sebab tak sabar nak cuti semester, bukan sebab seronok nak jawab exam.
Lumrah juga,bila masuk je study week masing-masing akan sibuk.

Dan soalan yang confirm akan di tanya atau aku yang tanya orang ialah : “ kau dah habis study?” atau “banyak dah bace?” atau “brape chapter dah baca?” dan macam-macam lagi yang sewaktu dengannya.

Jawapan yang confirm diorang akan jawab atau aku yang jawab seperti : “belum.banyak lagi tak baca” atau “tak baca pun lagi chapter tu” atau jawapan yang paling standard : “aku tak start study lagi pun.asyik tidur dgn online je”.

Ah. Semua tu jawapan selamat. Ye ke tak start study lagi?. Ye ke tak sentuh langsung notes-notes tu?.  Bohong. Aku tak percaya. Ini semua dusta belaka. Tak baik weh tipu diri sendiri. Haha. Especially bila tanya dekat kawan-kawan perempuan. Mulut mereka akan cakap macam tu, tapi sebenar-benarnya tidak. Setakat ni aku jarang lah jumpa orang yang akan cakap : “dah habis baca dah semua” atau “aah.habis dah study” atau “aku tak sabar nak jawab exam esok!”.

Dah, cukup. Even korang cakap tak start study, sepatah haram pun aku tak percaya. Btw, situasi ni applicable untuk mereka-mereka yang ada final exam pada keesokan harinya. Maknanya tinggal lagi 24 jam sebelum jarum jam berdetik dan minutes-minutes sebelum invigilator akan bersuara:  “this is 3 hours paper.you may start now”.

Secara logik. Dah nama pun final exam, pepreriksaan akhir semester ye bukan quiz,bukan mid-semester exam. Tapi FINAL EXAM!!.  Ada ke orang akan study sungguh last minutes?. Okay, maybe ade bagi sesetengah orang yang gifted. Bagi 1 jam je untuk study,boleh score A untuk final. Tapi sungguh rare untuk jumpa.

Jadi, lepas ni kalau korang ade exam esok hari dan kena tembak dgn soalan sebegini, tolonglah jangan tipu diri sendiri. Jawab je dengan muka confident “dah habis!” atau sopan sikit “Alhamdulillah,dah habis study.tinggal nak revise je” . Kan sejuk hati bila dengar. Somehow,aku rase lagi memotivasikan diri. Hehe. Tapi korang jangan cakap dekat aku sebab kalau aku dengar jawapan macam tu,aku akan meronta-ronta ketakutan. Lalaalala.
So,sesiapa yang tanya aku soalan-soalan berbaur peribadi seperti ni aku aku dah tak nak  tipu dah. Kalau orang tanya aku. Aku akan cakap “ Dah habis baca,tapi apa pun aku tak ingat”. See. Kan jujur jawapan aku.^_^

Selamat Maju Jaya semua!!
Semoga dapat belajar dengan tenang. Semoga dapat ingat semua yang di baca. Semoga dapat lupa sejenak  segala anasir-anasir negative yang buat korang jauh dari buku. Semoga korang dapat tidur nyenyak walaupun esok exam pagi. Semoga bila bukak  je soalan,korang akan senyum dan terus jawab dan blah awal dari dewan peperiksaan. Semoga bila result keluar nanti,korang akan senyum lebar melompat kegembiraan: “ Yes!.Aku dapat 4 flat!”.


Ameen.


chop!


Kalau masa exam nanti, korang di tanya pasal proses photosintesis aku sertakan sekali formula untuk bagi korang senang ingat. Aku aplikasikan semasa zaman matrikulasi dulu. Formula terbaik hasil modifiaksi hebat seorang rakan baikku. Jangan lupa cuba ya.





P/s: Oh ya. Sebelum terlupa, sumpah. Aku excited sangat. Next week bakal keluar tv okay! Yaaa hhh ooooooooo.Oh,senangnya dalam hati. Bye.

Thursday, October 28, 2010

Kahwin Lagi

Entry ni ada dalam draft. Patut aku publish semalam. Tapi connection slow. Jadi,waktu otak tepu tak boleh terima input, aku try 'cari' connection dan berjaya.

********
Semalam ketika sedang menelaah pelajaran, aku dapat sms dari seorang rakan.
Terus buka dan riaksi aku:


"Wah.Dah nak kahwin!"


Jadi,rentetan dari previous entry maka aku selitkan sambungannya.
Tapi kali ini lebih canggih. Versi HD yang sibuk orang cakap sana sini. Camera aku pun ade video HD. Memang berkualiti.


Nak tengok hasilnya? (Agak-agak korang percaya tak.phew!)



Save the Date_Alia from John Hafiz on Vimeo.





Save the Date_Radzi from John Hafiz on Vimeo.

Credit to: 'Jhz + PDSn'.



.: Majlis Persandingan Hazriq & Nurul :. from cstproduction on Vimeo.


Alahai schweetnye mereka-mereka ni. 

Video satu dan dua, pre-wedding abang kepada kawan aku merangkap buah hati pengarang jantung si cantik ni. Video tiga,aku tak ingat dapat dari mana.


dan


ada lagi satu video yang buat aku senyum dan ulang,ulang dan ulang lagi sampai lebam




Datuk Dr. Sheikh Muszaphar & Datin Dr. Halina Yunos - The Astronaut's Wedding from Saiful Nang on Vimeo.

Friday, October 22, 2010

Kahwin

Seronok bila duduk bersembang bersama kawan-kawan yang berlainan status dengan diri. Status dekat sini merujuk kepada individu-individu yang sudah di ‘ikat’. Atau dalam erti kata lain sudah bergelar tunangan atau sudah sah menjadi milik seseorang. Yang in a relationship belum boleh masuk  kategori ni lagi.

Seriously!! Memang fun habis. Boleh meleret sampai tengah malam especially bila masing-masing start bercerita pasal relationship mereka. Aku belum masuk dalam kategori ni,jadi aku hanya menadah telinga mendegar. Khusyuk tau. Haha

Dalam perbualan tadi, 2 org kawan aku baru bertukar status Syawal lepas. Both majlis aku tak attend. Sape suruh buat bulan Syawal. Orang sibuk nak raya lah kan. Nanti  majlis aku. aku nak buat bulan September.


Intipati perbualan banyak berkisar tentang relationship mereka. Soalan biasa yang akan di tanya seperti :

1)      Macam mana boleh kenal dia?
2)      Dah lame ke dengan dia?
3)      Dia orang mane?
4)      Dia sebaya kita ke?
5)      Dia belajar lagi ke? or dah kerja?
6)    Dia hensem tak? Gaji berapa? Kaya tak? Ada kereta tak? Kereta ape? Rumah dia ada berapa bijik? Parents dia loaded tak?


Eh silap silap. Number 6 tu tipu. Tu soalan yang aku nak tanya tapi tak tertanya. Gila nak tanya soalan macam ni. Sungguh takde adab melayu kalau tanya.  Aku bukan materialistic. Aku realistic je.

Paling interesting bila dah masuk bab kenduri.Dari preparation nak buat majlis kahwin sampailah ke adat resam yang diamalkan mengikut keturunan dan negeri masing-masing. Pendekkan cerita , salah sorang kawan aku tadi tu orang Jawa . Disebabkan aku cetek pengetahuan tentang majlis kahwin orang Jawa,jadi aku pun tanya lah macam-macam soalan dekat dia. Mane tau nanti dapat orang Jawa ke. Boleh la aku bayangkan majlis kahwin aku macam mana. Haha

Jadi,dia pun start bercerita. Semua khusyuk dengar sebab kami bukan orang Jawa. Aku tertarik bila dia cakap yang “ kalau orang Jawa kahwin,kenduri buat 3 hari”. Ulang suara, 3 hari tau!. Aku pun ternganga. Tiga hari. Setiap hari ade kenduri tau. Memang meriah mak ngah. Selalu family members aku kahwin, kenduri usually satu hari je for our side.  If extra pun, just kenduri kecil-kecil untuk family members je mase khatam quran atau mase akad nikah.The real kenduri and sanding satu hari je la. Tapi bak kata si pencerita,orang Jawa punya kenduri 3 hari. Kalau hari Jumaat tu nikah,kenduri dah start hari jumaat. Hari Sabtu pun ade kenduri bagi siapa yang jauh-jauh or yang tak boleh datang mase hari sanding pada hari Ahad.Hari Ahad mestilah lagi berduyun-duyun orang datang. And sebelah malam pulak,ada “Malam Muda Mudi”. Seperti namanye,pesta ni untuk golongan muda and usually kawan-kawan mempelai. So,basically majlis kahwin orang Jawa ni 3 hari 3 malam. Ini yang di explen oleh kawan aku tadi. Meriah ke tak meriah?

And kalau korang nak tau,pasangan atau tunang kepada kawan aku ni pun orang Jawa. 

Bayangkan.

Sebelah pihak je dah ade 3 kenduri/majlis. Campur dengan sebelah pihak lagi. 3+3=?
Bayangkan. Enam tuh!.  Penat okay nak control attitude,nak control sopan santun,nak kena ucap “terima kasih datang!” dekat setiap tetamu yang dtg kenduri. Ni belum kira part kena control face expression supaya photographer dapat shot candid yang cantik meletops lagi wow.



Tengok.


Payah ke tak payah?.  Ingat senang nak jadi Raja Sehari?